Skip to main content

Cate persoane ati vazut azi stranutand, tusind, suflandu-si nasul sau plangandu-se de frisoane sau febra? Cu siguranta este vorba despre un numar destul de mare, iar acesta va fi in continua crestere deoarece sezonul rece si-a intrat complet in drepturi.

In aceasta perioada trebuie sa acordati o atentie sporita micutului vostru, deoarece este supus unui risc foarte mare de a raci. Invatati-l de mic importanta igienei – spalatul manutelor, suflatul nasucului in batista, imbracati-l corespunzator temperaturii de afara – fara a exagera insa cu hainutele in plus si asigurati-va ca are un sistem imunitar puternic – printr-o alimentatie bogata in fructe si legume.

Tratamente „home made” pentru raceala copiilor

Tot ceea ce puteti face atunci cand copilasul vostru este racit, este sa indepartati sursa de discomfort, mai degraba decat sa „vindecati” boala.

Ce puteti face pentru ca micutul vostru sa se simta mai bine?

Supa de pui

 Supa de pui ramane pe prima pozitie atunci cand vine vorba despre remedii impotriva racelii. Astfel, dati-i copilul supa de pui, deoarece este un aliment usor, cu proprietati nutritive si cu un gust apetisant.

Dusul fierbinte

Un dus fierbinte poate face minuni deoarece aburul ajuta la decongestionarea cailor respiratorii. Asigurati-va insa ca micutul nu este astmatic deoarece schimbarea nivelului umiditatii poate crea spasm bronsic.

Cremele mentolate

Masajul pieptului cu creme mentolate il pot ajuta pe micul racit deoarece il ajuta sa respire mult mai usor si sa tuseasca mai putin. Masajul cu alcool nu mai este recomandat deoarece vaporii ii pot face rau micutului.

Consumati lichide

Asigurati-va ca in perioada convalescentei copilul consuma cat mai multe lichide: apa, ceai, suc natural de fructe.

 
 

Febra nu necesita intotdeauna tratament!

Febra este un mecanism de aparare al organismului. Acesta incearca sa ucida bacteriile si virusurile, cu ajutorul temperaturii. In cazul bebelusilor si a copiilor este indicat sa apelati la un medic atunci cand temperatura depaseste 38 grade Celsius.

Raceala este provocata de unul din trei tipuri de virus gripal. Tipurile A si B sunt responsabile de epidemiile anuale de gripa in timp ce tipul C provoaca raceli sporadice.

Cum se raspandeste gripa in randul copiilor?

Simptomele de gripa sunt extrem de contagioase, in special atunci cand un numar mare de copii se afla intr-un spatiu inchis. Copiii pot raci fie ca urmare a inhalarii de particule infectate din aer, eliberate prin tuse sau stranut, fie prin contact direct cu obiectele folosite de o persoana racita – folosirea aceluiasi creion, aceeasi furculita, lingura etc.

 
 

Cum stim ca micutul are gripa?

„Simptomele gripei la copii sunt mult mai severe decat simptomele unei raceli banale. Simptomele apar de regula brusc, astfel ca primele doua zile sunt cele mai dificile pentru micuti”, a explicat dr. Dan Tufa, medic de familie in cadrul Centrului Medical Focus. Printre principalele semne de gripa la copii se numara:

  • Temperatura mai mare de 38 grade Celsius

  • Senzatie accentuata de oboseala

  • Temperatura insotita de frisoane

  • Durere la nivelul capului si a corpului

  • Stare de voma

  • Durere in gat

Complicatii ale gripei

„Unele complicatii ale gripei la copii pot include infectii ale sinusurilor, infectii la nivelul urechilor sau pneumonie. Apelati la medicul pediatru in cazul in care copilul are febra mai mult de doua-trei zile la rand, are probleme in a respira, resimte dureri ale urechilor sau o tuse persistenta. Copiii mai mici de doi ani sunt predispusi sa fie internati ca urmare a unei complicatii a gripei”, potrivit dr. Dan Tufa.

 
 

Cum tratam corect simptomele gripei?

Impotriva simptomelor gripei puteti folosi atat remedii „home made” cat si medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Nu uitati ca antibioticele sunt ineficiente in tratarea gripei. Antibioticele sunt utile in tratarea infectiilor bacteriene. Cu toate acestea, gripa este o infectie virala astfel ca antibioticele nu sunt de ajutor.

Masurile de baza pentru combaterea sau ameliorarea simptomelor gripei sunt:

  • Odihna

  • Consumul de lichide

  • Folosirea ibuprofenului pentru scaderea febrei si reducerea durerilor

Nu dati aspirina copiilor sau adolescentilor care au simptome asemanatoare gripei, in special atunci cand este vorba despre gripa.

Nu dati medicamente de tuse copiilor sub patru ani, fara sa consultati pediatrul.

In cazul congestiei nazale, pentru indepartarea mucusului folositi o pompita nazala sau picaturi pe baza de solutie salina.

 
 

Cand mergem cu copilul la spital?

Potrivit specialistului Centrului Medical Focus, sunati la ambulanta si mergeti cu micutul la spital daca:

  • Copilul intampina dificultati in a respira si situatia nu se imbunatateste prin folosirea pompitei

  • nazale sau a solutiei saline

  • Daca micutul este letargic si nu are contact vizual bun cu mama

  • Copilul nu consuma suficiente lichide si prezinta semne de deshidratare. Principalele semne de deshidratare includ scaderea cantitatii de urina, buze, limba si ochii uscati

  • Temperatura nu scade dupa ce s-a administrat ibuprofen

Antivirale folosite pentru tratarea gripei

In general, medicamentele antivirale pot fi administrate copiilor cu varsta peste un an, pentru a preveni sau trata simptomele gripei. In unele cazuri, medicamentele antivirale pot fi folosite pentru a preveni aparitia infectiilor ca urmare a gripei. Aceste medicamente blocheaza replicarea virusului gripal, prevenind raspandirea acestuia.

In cazul copiilor sanatosi, dar care prezinta un risc crescut de a contacta virusul gripal, antiviralele precum zanamivirul si oseltamivirul pot scurta perioada gripala si reduce severitatea simptomelor.

 
 

Sapte pasi pentru combaterea naturala a gripei

Suflarea frecventa a nasului, intr-o maniera corecta

Copiii sunt recunoscuti pentru „talentul” lor de a-si trage nasul in loc il sufle in batista. Cu toate acestea este important sa stiti care este maniera corecta de a curatare a cailor respiratorii, deoarece atunci cand suflati prea tare nasul, presiunea poate provoca dureri ale urechilor.

Odihna

Odihna, in principal in primele doua zile de la declansarea starii gripale, ajuta corpul sa isi redirectioneze energia catre sistemul imunitar care duce o lupta impotriva gripei.

Gargara

Gargara ajuta la ameliorarea durerii in gat, aducand o ameliorare de moment. Dizolvati o lingurita de sare in apa calduta de patru ori pe zi. In cazul in care aveti senzatia de mancarime la nivelul gatului, puteti incerca o gargara cu ceai care contine tanin.

Reteta pentru gargara: amestecati o lingurita de frunze de zmeura sau de suc de lamaie intr-un recipient in care ati pus doua canute de apa calda, apoi adaugati o lingurita de miere. Nu uitati ca nu trebuie sa dati miere copilului mai mic de un an!

Consumati lichide calde

Lichidele calde ajuta la decongestia nazala, la prevenirea deshidratarii si la ameliorarea dinsomfortului provocat de membranele inflamate, de la nivelul nasului si a gatului.

Dusurile fierbinti

Dusurile fierbinti nu numai ca relaxeaza corpul insa ajuta si la curatarea pasajului nazal. Nu trebuie sa se stea insa prea mult sub dus daca exista o senzatie de moleseala si ameteala la nivelul intregului corp.

Produse pentru decongestia nazala

Pentru desfundarea cailor respiratorii si pentru ameliorarea pielii iritate de la baza nasului trebuie sa se foloseasca produse pe baza de mentol, eucalipt sau camfor. Aceste produse pot fi folosite, cu acelasi efect, si pentru masarea pieptului si a spatelui.

Perna suplimentara

Atunci cand micutul este racit puteti folosi o perna suplimentara pentru sustinerea capului micutului. In  acest fel exista o drenare mult mai buna a cailor respiratorii.

 
 

Sfaturi pentru a va invata micutul sa isi sufle nasul:

  • Lasati-l pe copil sa va copieze atunci cand vine vorba despre invatarea normelor de igiena

  • Explicati-i micutului ca suflarea nasului este exact opusul inghititului

  • Invatati-l sa apese cu un deget o nara, in timp ce suflat usor nara libera. Dupa ce isi sufla nasul nu uitati sa il puneti sa se spele pe manute

  • Cumparati-i copilului propriul pachetel de servetele cu modele amuzante

  • Invatati-l sa arunce servetelul dupa fiecare utilizare

 

Prima lectie: igiena

„Spalarea mainilor este cea mai simpla metoda de mentinere a igienei personale. Prescolarilor le puteti explica importanta spalarii mainilor astfel: „atunci cand ne jucam ne murdarim pe manute, daca nu ne spalam cu apa si sapun ne putem imbolnavi”. Copiilor mai mari le puteti vorbi deja despre microbi si felul in care microbii si bacteriile se raspandesc. Insa, indiferent de modul in care va decideti sa ii explicati micutului despre spalarea mainilor, este important sa subliniati legatura dintre sanatate si o buna igiena”, a explicat medicul de familie din cadrul Centrului Medical Focus.

In cazul in care aveti acasa un micut mai incapatanat, apelati la mici trucuri precum: compuneti un cantecel amuzant pe care sa il cantati atunci cand il ajutati pe copil sa se spele pe manute corect; faceti o lista cu momentele din zi in care este bine sa va spalati pe manute: inainte de masa, atunci cand micutul ajuta la pregatirea mesei, atunci cand merge la baie, se joaca sau atinge animale.

O buna metoda de a-l invata pe micut despre igiena este prin intermediul basmului: spuneti-i copilasului o poveste fictiva despre un copilas care avea probleme in a respecta normele de igiena.

 
 

Cum prevenim transmiterea microbilor? Sfaturi pentru parinti:

  • Atunci cand simtiti nevoia de a stranuta sau tusi incercati sa indoiti mana si sa stranutati in zona interioara a bratului si nu in palma

  • Curatati frecvent suprafetele frecvent folosite precum manerele de la usi, tastatura computerului, mouse-ul, telecomanda de la televizor, jurcariile copilului.

  • Evitati contactul cu persoane bolnave.

  • In momentul in care apar primele simptome de raceala sau gripa aveti grija sa va odihniti suficient, sa beti multe lichide si sa faceti miscare, pentru a va mentine sistemul imunitar puternic.

  • Faceti-va doza de vaccin antigripal.